Kotisivupalvelu JYRKINEN ◆ Seppo Jyrkinen ◆ 0400 556 182 ◆ Lentäjäntie 4 B 15 ◆ 53600 Lappeenranta ◆ seppo ät jyrkinen.fi
Roskapostin torjunta alkaa yhtä aikaa postiosoitteen hankkimisen kanssa. Torjuntatoimet tulee kohdentaa oman osoitteen varjelemiseen ja tämä tulee tehdä jo omia kotisivuja suunniteltaessa.
Roskapostittajien listoille joutunut sähköpostiosoite on siellä "ikuisesti". Osoitteen omistajalla ei ole mahdollisuuksia sen poistamiseen.
On joko
otettava käyttöön uusi osoite,
käytettävä suodattimia, tai
siedettävä roskapostia
Vaan näinhän se on postiluukunkin kanssa.
Oman sähköpostiosoitteen voi suojata, mutta toimenpiteet on tehtävä heti alussa, ennen kuin ottaa osoitettaan käyttöön. Erityisesti tulee välttää kirjoittamasta osoitetta millekään internetissä julkaistavalle sivulle oikeassa muodossa. Tämä koskee niin tavallisia kotisivuja, keskustelupalstoja, palautelomakkeita, kuin internetissä julkaistavia pdf-tiedostojakin.
Sähköpostiosoite voidaan laittaa verkkoon joko
klikattavana tai
ei-klikattavana.
Edellinen tapa on "asiakasystävällinen", mutta samalla myös "roskapostiystävällinen".
Se, mitä ihmissilmä näkee, ja mitä tietokone "näkee", ovat kokonaan eri asioita. Klikattavan sähköpostiosoitteen vaihtaminen kuvakkeeksi hämää ainoastaan ihmissilmää, mutta se ei hämää osoitteita keräävää fiksua robottia. On käsiteltävä sekä ihmissilmälle näkyvää sähköpostiosoitetta että lähdekoodissa olevaa "näkymätöntä" postiosoitetta.
Sähköpostiosoitteeseen tehdään aivan tietoisesti virhe, joka käyttäjän on helppo korjata. Tästä virheestä tulee kertoa käyttäjälle selväsanaisella tekstillä, jota spammiosoitteita hakeva robotti ei ymmärrä.
Esimerkiksi kirjoitetaan osoite sekä näkyville että koodiin (näkymättömiin) muodossa matti@yritys.öö ja annetaan ohje, että osoitetta klikattuaan käyttäjän tulee korvata öö -pääte fi-päätteellä.
Vaihtoehtoja:
Väärin kirjoitettu osoite – ja sivuille laitettava korjausohje:
matti@yritys.öö – Korvaa osoitteen lopussa olevat kaksi ö-kirjainta fi tunnuksella
matti@yritys.fim – Poista ylimääräinen m-kirjain osoitteen lopusta
matti@yritys. – Lisää fi tunnus osoitteen loppuun
xmatti@yritys.fi – Poista x-kirjain nimen edestä
@yritys.fi – Lisää matti sähköpostin alkuun
Tärkeää on, että ohjeet ovat selkeät ja niiden noudattaminen helppoa.
Sähköpostiosoitteen loppupäähän on ehkä kaikkein helpointa tehdä muutoksia. Tarpeettoman merkkien poistaminen tuottaa yleensä vähemmän virheitä kuin uusien merkkien lisääminen.
Aika yleinen ja varma tapa suojautua roskapostilta on antaa ohje: "Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@yritys.fi"
Edellisen viereen henkilöluettelo. Jos on hankalia nimiä (ääkkösiä ja tavuviivoja), niin niistä voi antaa valmiiksi oikein kirjoitetun muodon jonka voi kopioida sähköpostin alkuun.
Tämä on varma suoja robotteja vastaan, mutta asiakaspalvelua hieman haittaava valinta.
Palautelomakkeet ovat erittäin varmoja menetelmiä suojata sähköpostiosoite roskapostilta, mikäli niitä käytetään oikein. Roskapostin lähettäminen automaatilla estyy, kun lomakkeen käyttöön vaaditaan ihmisen päättelyä vaativa tehtävä. Epäselväksi muotoiltu teksti tai yhteenlaskutehtävä ovat yleisiä.
Lomakkeiden käyttöä sinällään ei kuitenkaan voi pitää suositeltavana, koska ne teettävät asiakkaille ylimääräistä ja virheille altista kirjoitustyötä. Asiakas joutuu kirjoittamaan omat yhteystietonsa lomakkeeseen joka kerta kun sitä käyttää. Sen sijaan sähköposti laittaa viestiin yhteystiedot automaattisesti ja virheettä.
Spammia voi torjua myös siten, että klikattava osoite laitetaan kotisivuille kuvana, ja koodissa osoite (etenkin @-merkki) sotketaan merkkiviittauksilla. Tätä ei kuitenkaan voi pitää varmana menetelmänä.