"Roskapostien torjunnassa on kyse aseen ja vasta-aseen kilpajuoksusta"

Kotisivupalvelu JYRKINEN  Seppo Jyrkinen  0400 556 182  Lentäjäntie 4 B 15  53600 Lappeenranta  seppo ät jyrkinen.fi

Roskapostin torjunta

Roskapostin torjunta alkaa yhtä aikaa postiosoitteen hankkimisen kanssa. Torjuntatoimet tulee kohdentaa oman osoitteen varjelemiseen ja tämä tulee tehdä jo omia kotisivuja suunniteltaessa.

Roskapostittajan listalla olet ikuisesti

Spammia ei voi kokonaan estää, mutta sen määrää voi vähentää. Aivan kuin hammasmätääkin.

Roskapostittajien listoille joutunut sähköpostiosoite on siellä "ikuisesti". Osoitteen omistajalla ei ole mahdollisuuksia sen poistamiseen.

On joko

otettava käyttöön uusi osoite,

käytettävä suodattimia, tai

siedettävä roskapostia

Vaan näinhän se on postiluukunkin kanssa.

Roskapostin estäminen

Tehokkain tapa roskapostin torjuntaan on pitää klikattava osoite poissa kotisivuilta.

Oman sähköpostiosoitteen voi suojata, mutta toimenpiteet on tehtävä heti alussa, ennen kuin ottaa osoitettaan käyttöön. Erityisesti tulee välttää kirjoittamasta osoitetta millekään internetissä julkaistavalle sivulle oikeassa muodossa. Tämä koskee niin tavallisia kotisivuja, keskustelupalstoja kuin internetissä julkaistavia Word- ja pdf-tiedostojakin.

Sähköpostiosoite voidaan laittaa verkkoon joko

klikattavana tai

ei-klikattavana.

Edellinen tapa on "asiakasystävällinen", mutta samalla myös "roskapostiystävällinen".

Se, mitä ihmissilmä näkee, ja mitä tietokone "näkee", ovat kokonaan eri asioita. Klikattavan sähköpostiosoitteen vaihtaminen kuvakkeeksi hämää ainoastaan ihmissilmää, mutta se ei hämää osoitteita keräävää fiksua robottia. On käsiteltävä sekä ihmissilmälle näkyvää sähköpostiosoitetta että lähdekoodissa olevaa "näkymätöntä" postiosoitetta.

 

1. Osoitteen sotkeminen virheellä

Osoitteita kerätään massoina robottien avulla eikä roboteilla ole ymmärrystä. Ainakaan vielä.

Osoitteen voi suojata kirjoittamalla sähköpostiosoite kotisivuille virheellisesti tavalla, joka käyttäjän on helppo korjata. Tästä virheestä tulee kertoa käyttäjälle selväsanaisella tekstillä, jota spammiosoitteita hakeva robotti ei ymmärrä.

Esimerkiksi kirjoitetaan osoite sekä näkyville että koodiin (näkymättömiin) muodossa matti@yritys.öö ja annetaan ohje, että osoitetta klikattuaan käyttäjän tulee korvata öö -pääte fi-päätteellä.

Esimerkkejä:

Väärin kirjoitettu osoite – ja sivuille laitettava korjausohje:

matti@yritys.öö – Korvaa osoitteen lopussa olevat kaksi ö-kirjainta fi tunnuksella

matti@yritys.fim – Poista ylimääräinen m-kirjain osoitteen lopusta

matti@yritys. – Lisää fi tunnus osoitteen loppuun

xmatti@yritys.fi – Poista x-kirjain nimen edestä

@yritys.fi – Lisää matti sähköpostin alkuun

Tärkeää on, että ohjeet ovat selkeät ja niiden noudattaminen helppoa.

Sähköpostiosoitteen loppupäähän on ehkä kaikkein helpointa tehdä muutoksia. Tarpeettoman merkkien poistaminen tuottaa yleensä vähemmän virheitä kuin uusien merkkien lisääminen.

2. Ei-klikattava osoite

Aika yleinen ja varma tapa suojautua roskapostilta on antaa ohje: "Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@yritys.fi"

Edellisen viereen henkilöluettelo. Jos on hankalia nimiä (ääkkösiä ja tavuviivoja), niin niistä voi antaa valmiiksi oikein kirjoitetun muodon jonka voi kopioida sähköpostin alkuun.

Tämä on varma suoja robotteja vastaan, mutta asiakaspalvelua hieman haittaava valinta.

3. Palautelomakkeet

Palautelomakkeet ovat erittäin varmoja menetelmiä suojata sähköpostiosoite roskapostilta, mikäli niitä käytetään oikein. Roskapostin lähettäminen automaatilla estyy, kun lomakkeen käyttöön vaaditaan ihmisen päättelyä vaativa tehtävä. Epäselväksi muotoiltu teksti tai yhteenlaskutehtävä ovat yleisiä.

Aikaisemmin varsin yleisesti käytetty menetelmä, jossa sähköpostilomake lähetettiin koodissa näkyvään sähköpostiosoitteeseen, on roskapostia keräävä ratkaisu.

Lomakkeiden käyttöä sinällään ei kuitenkaan voi pitää suositeltavana, koska ne teettävät asiakkaille ylimääräistä ja virheille altista kirjoitustyötä. Asiakas joutuu kirjoittamaan omat yhteystietonsa lomakkeeseen joka kerta kun sitä käyttää. Sen sijaan sähköposti laittaa viestiin yhteystiedot automaattisesti ja virheettä.

4. Osoitteen sotkeminen merkkiviittauksella

Spammia voi torjua myös siten, että klikattava osoite laitetaan kotisivuille kuvana, ja koodissa osoite (etenkin @-merkki) sotketaan merkkiviittauksilla. Tätä ei kuitenkaan voi pitää varmana menetelmänä.

Kotisivupalvelu Jyrkinen • Kopiointi sallittu lähde ilmoittamalla