"Montako vierailua yritys saa sivuilleen yhdellä eurolla?"

Kotisivupalvelu JYRKINEN  Seppo Jyrkinen  0400 556 182  Lentäjäntie 4 B 15  53600 Lappeenranta  seppo ät jyrkinen.fi

Hakukoneoptimointi

Google on kaikkialla läsnä oleva oraakkeli, jolta kysytään, että "Kuka tietää?" Se tarjoaa yrityksen sivuja asiakkaalle juuri sillä hetkellä, kun hän tuotteita etsii ja on valmis niitä ostamaan.

Hakukoneissa menestymiseen ei ole olemassa helppoa oikotietä; sivujen "Keywordsit" ovat arvottomia. Google muuttaa kriteereitään jatkuvasti ja sen listoilla menestyminen edellyttää kehityksen jatkuvaa seuraamista. Se on kokemukseen pohjautuvaa kamppailua "paikasta auringossa" – kuten reaalimaailmankin markkinointityö.

Hakukoneoptimointi tuottaa tuloksia

Hakukoneoptimointi auttaa yrityksen sivuja sijoittumaan Googlen listauksen ensimmäisille sivulle, parhaimmillaan ykköseksi. Kuin messuosasto olisi pääsisäänkäynnin kohdalle.

Hakukoneoptimointi tarkoittaa, että sivut toteutetaan siten, että hakukoneet löytävät ne helposti.

Parhaaseen tulokseen päästään suunnittelemalla sivut alusta alkaen hakukoneita ajatellen. Graafinen ilmiasu voi usein olla samanhenkinen kuin ennenkin. Grafiikalla ei voida parantaa menestystä, mutta liiallinen grafiikan käyttö voi estää sen. Google on tietokone, eikä se ymmärrä mielikuvamarkkinointia, joten sen varaan rakennettujen sivujen menestys on vaikeaa.

Hakukoneissa menestymiselle ei ole olemassa yhtä ainoaa "oikeaa" kaavaa.

Hakukone

Hakukoneet ovat hyviä, koska ne

ovat aina tarjolla kännykässäkin

pystyvät arvioimaan sivuston sisällön laadukkuutta

ovat niin yksinkertaisia, että "kaikki" osaavat käyttää niitä

tyrkyttävät - toistaiseksi - vain rajallisen määrän mainoksia

eivät laskuta kotisivujen omistajaa (myyjää) eivätkä hakukoneiden käyttäjää (ostajaa)

Hakukoneet ovat arveluttavia, koska ne

käyttävät hirvittävän suurta taloudellista ja yhteiskunnallista valtaa amerikkalaisella näkökulmalla

lisäävät Google Mapsin kaltaisia omia elementtejään hakutuloksiin mikä suuntaus tullee todennäköisesti voimistumaan (joskin EU on jo alkanut kiinnittää asiaan huomiota)

tarjoavat hirvittävät määrät eri sivuja, joskin niiden karsinta on mahdollista

kanavoivat ihmisten ajattelua yksityiskohtiin laajojen kokonaisuuksien asemesta

ovat luonteeltaan fast-foodia

Hakukoneiden manipulointi

Sivujen optimoinnin Google hyväksyy, manipuloinnista se rankaisee. Autojätti BMW joutui boikottiin, kun se esitti Googlelle ja tavallisille asiakkaille erilaisia sivuja.

Hakukoneoptimointi liian innokkaasti toteutettuna muuttuu hakukoneiden manipuloinniksi.

Google arvioi jokaisen sivun kohdalla, onko sivu tehty manipulointitarkoituksella. Mikäli se "päättelee", että sivuntekijä yrittää parantaa sijoituksia sopimattomalla tavalla, sivut joutuvat boikottiin. Tämä tarkoittaa, että hakukone ei huomioi tällaisia sivuja.

Boikottiin voi joutua myös tahattomasti, jos sivuntekijä ei tunne hakukoneiden käyttäytymistä. Ihmissilmälle moitteettomat sivut voivat sisältää koodinpätkiä, jotka Google tulkitsee kömpelöksi manipuloinniksi.

Hakukoneiden muuttaessa omia arviointikriteereitään, ne eivät ilmoita asiasta mitenkään. Tämä aiheuttaa joskus ikäviä yllätyksiä aikaisemmin hyvin menestyneiden (jopa etusivulla olleiden) sivujen kadotessa kokonaan hakukoneen listauksista.

 
Kotisivupalvelu Jyrkinen • Kopiointi sallittu lähde ilmoittamalla