Banaanikärpästen hävittäminen

Seppo Jyrkinen, 23.09.2014

Banaanikärpänen on ärsyttävä kotirauhan häiritsijä, vaikkakaan ei vaarallinen.

Hävittäminen on yllättävän helppoa. Laitoin vanhaan maitopurkkiin makeaa mehua, murskattua omenaa ja luumua. Ja muutaman tunnin sisällä se keräsi valtaosan kärpäsistä ruokailemaan. Ja sitten mikroon.

Yleinen ongelma, jos on kasveja

Jokainen lienee joskus niitä kironnut. Kukkasia pitäisi kuulemma kastella huohotusputken kautta, että pintamulta pysyisi kuivana. Saattaa hyvinkin auttaa torjumaan, kun banaanikärpänen ei viihdy kuivassa mullassa.

Olen myös havainnut aika outoa käytöstä. Aivan kuin niillä olisi jonkinlainen päivystysmekanismi. Kun yhden ötökän tappaa tietsikan ruudun äärestä, niin minuutin päästä toinen banaanikärpänen ottaa jo reviirin haltuunsa.

Itse aiheutettu ongelma

Minulla unohtui biojäteastia hieman liian pitkäksi aikaa keittiön tiskipöydän alle ja siellä pörräsi kymmenien banaanikärpästen pilvi.

Ensimmäiseksi tartuin pölynimuriin ja imeskelin sillä ison osa, vakka se onkin eläinsuojelulain vastaista raakaa kiduttamista. Vaan sitten loput pelästyivät ja kaikkosivat ympäri keittiötä.

Kärpäsloukku banaanikärpäsille

Pitihäntä vallan ruveta keksimään.

Leikkasin vanhasta maitopurkista yläosan pois, jolloin sain siihen tasaisen reunan. Pohjalle musersin jo ennestään pehmeäksi menneen luumun, omenankannon ja makeaa mehua.

Ja sitten katala ansa pöydälle odottamaan uhreja.

Banaanikärpänen ei voi vastustaa mätänevän hedelmän makeaa tuoksua ja tunnin päästä maitopurkin sisällä kävikin kuhina. Laitoin sen päälle märän keittiörätin ja tyrkkäsin mikroon lämpöä ottamaan.

Minuutin päästä purkki takaisin pöydälle jäähtymään ja jonkin ajan päästä uusi mikrokierros.

Ilmeisesti mikä tahansa makea ja mätänemistä lähenevä syötti kelpaisi banskuille.

Banaanikärpänen pesäpalloharjoitteluun

Entäs viimeiset, jotka eivät suostuneet purkkiin sukeltamaan?

Puristelin keittiörätistä liiat vedet pois ja tarkkuutin pesäpallokättäni. Ennen pitkää sitä sain joka toisen heiton osumaan ja rättikin pomppasi kätevästi takaisin kouraan.
 

Uudempi ja vanhempi

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi