Valoherätin

Seppo Jyrkinen, 10.08.2015 (alk. 12.2.2004)

Kellokytkin sytyttää makuuhuoneen takanurkassa olevan lampun 15 minuuttia ennen kelloradiota. Tällöin silmiini siivilöityy pehmeää hajavaloa minun vielä nukkuessani, mikä yleensä riittää herättämään minut ennen kelloradion ääntä.

Herätyslamppu, sarastusvalo, kellolamppu...

Käytän herätyslamppuna kohdevalaisinta, joka suuntaan poispäin itsestäni, usein kattoon. Myös heikkotehoinen lamppu sopii tähän tarkoitukseen. Sen sijaan normaalit pöytälamput ovat sellaisenaan aivan liian ärtsyjä; ne antavat shokkihoitoa miellyttävän heräämisen asemesta.

Kellokytkimenä olen käyttänyt aivan tavallista 15 minuutin jaksoissa säädettävää aikakytkintä. Lampuksi kelpaa mikä tahansa lamppu, kunhan sen valo ei suuntaudu suoraan nukkujan silmiin. Joko pienitehoinen tai "nurkan taakse" sijoitettava.

Herääminen auringon nousuun

Idea toimii erinomaisesti syksyllä ja talvisaikaan kun maailma on vielä aamullakin pimeä.

Toimintaperiaate vastaa auringon nousua. Minun vielä nukkuessani heikko valo alkaa siivilöityä silmäluomieni lävitse alkaen valmistella minua heräämiseen. Valo vain käynnistää heräämisprosessin ja siksi se saa olla aika vieno; se ei sinällään minua herätä.

Kelloradion herätessä elämään aivoni ovat jo tottuneet valoisuuteen. Voin avata silmäni yhtään siristelemättä ja olen myös virkeä.

Kokemusta olen kerännyt jatkuvassa käytössä 1980-luvulta lähtien.

Luonnollinen herääminen

Aamu-unisen unelmakello

Käyttämäni rytmitys - ensin hajavalo vartiksi, sitten kelloradio - toimii aika pitkälti samoin kuin auringon nousu kesäaikaan. Tuloksena on luonnollinen herääminen, mikä on erittäin miellyttävää etenkin pimeänä vuodenaikana. Paljon miellyttävämpää kuin herätyskellon ääni.

Varsin useissa kaupallisissa tuotteissa valo voimistuu asteittain muutaman kymmenen minuutin aikana. Itse olen todennut sen tarpeettomaksi, kun käyttää heikkotehoista tai suunnattavaa lamppua. Tarkoitus on saada huone haalean valoisaksi, ei kirkkaaksi. Jos sen sijaan herätys on kytketty normaaliin yöpöytävaloon, niin silloin asteittainen herätys on paikallaan.

Valoherätin on vuorotyöläisen herätyskello

Vuorotyöläinen joutuu nousemaan milloin mihinkin aikaan ja tämä on erityisesti pimeän vuodenajan herätyskello. Kellokytkimeen saa paljon helpommin uudet ajat, kuin ihmisen biologiseen kelloon.

Vaan vaaransa kaikessa. Olen 30 vuoden aikana tottunut niin hyvin miellyttävään heräämiseen, että ylösnousu ilman sitä on todella raskasta. Sitä perinteistä.

Uudempi ja vanhempi

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi