Kahluusaappaat

Seppo Jyrkinen, 14.10.2012

Joku vuosi takaperin olin parin opiskelukaverin kanssa Lapissa ja tuli puhetta matalan joen ylittämisestä. Huumorimielellä heitin idean, että saappaisiinhan voisi teipata muovikassista jatkoksen. Vaan ei niin pientä pilaa, ettei totta toinen puoli...

Kumisaappaat jatkovarrella

"Kertakäyttöiset" kahluusaappaat

Seuraavaa Lapinreissua varten valmistelin keksintöni testikuntoon. Lähtömateriaalina oli

tavalliset kumisaappaat

jätesäkki

ilmastointiteippiä

kekijän utelias lapsenmieli

Leikkasin muovista sopivat palaset siten, että lopputulos olisi suppilomainen. Sisäpuolinen teippaus oli kömpelöä, mutta se oli paikallaan repeilyn estämiseksi.

Keksintö testiin

Värriöjoen varressa, upean solinan ympäröimässä maisemassa, testasin keksintöäni.

Oikea saapas oli direktiivikelpoinen suojausluokassa IP44. Sen sijaan vasemman jalan saapas oli nimensä veroinen ja lorautti lusikallisen vettä sisälle kuuluen silti luokkaa IP34. Jälkeenpäin totesin, että olin teipannut saappaan takareunan saumakohdan eri tavalla ja huolellisemmalla teippauksella molemmat olisivat olleet vettäpitäviä.

Keksinnön proto oli yllättävän käytännöllinen. Rannan pensaikoissa muovit pysyivät ehjinä eivätkä haitanneet kävelyä millään lailla ja ilmastointiteippi piti ne kiinni housuissa. Kestävyys pikäaikaisessa oleskelussa kylmässä vedessä on kieltämättä kysymysmerkki.

Kertakäyttöiset kahluusaappaat on helppo tehdä ja etenkin saumattomat saappaat, vaikka lyhyelläkin varrella, sopisivat tähän erinomaisesti. Vaan suosittelen pitkiä kalsareita tai toppahousuja, sillä syksyinen jokivesi on ihan oikeasti kylmää!

Uudempi ja vanhempi

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi