Kotitapaturmat

Seppo Jyrkinen, 7.3.2009

Kotitapaturmissa loukkaantuu vuosittain yli puoli miljoonaa suomalaista ja niihin kuolee parisen tuhatta ihmistä. Moninkertaisesti maantieliikenteeseen nähden.

Kotona kaatuminen

Olin saattaa itseni mukaan tilastoihin: liukastuin kotosalla. Ja tällaiselle yli 50-kymppiselle äijälle kaatumiset eivät ole enää vitsi.

Saunan jälkeen vedin jalkaani paksut, pehmoiset sukat. Muuten hyvät, mutta ovat erittäin liukkaat muoviparketilla. Siispä "otin lipat" kämpässäni.

Kaatuessani vasen olkavarsi jysähti lattiaan pystyasennossan ja sen seurauksena kyynäräpää meni mustaksi ja taisi joku luusirukin irrota. Vasen olkavarsi oli pitkään kipeä kyynärpäästä aina kaulaan asti.

Onni onnettomuudessa, että kellahdin avoimelle lattialle, enkä huonekaluja päin. Huonommalla sihdillä sitä olisi päätynyt lasarettiin.

Onhan niitä näppyläsukkia olemassaan, mutta kun ne eivät ole samat kuin ne, joita tykkäisin käyttää.

Kotitapaturmien ehkäisy

Lääkekaapista löysin 6 cm leveää kangaslaastaria, joka varmaan happanisi jos sille ei löytyisi muuta käyttöä. Oli joskus 15 v sitten ollut auton ensiapupakkauksessa.

Leikkasin laastarista kaksi 6 x 6 cm kokoista palaa jotka asettelin lattialle - ja astuin päälle. Sukanpohjaan tuli kaksi liukuestettä jotka ovat käytössä huomaamattomia ja sopivan nihkeitä.

Ylimääräisenä liukuesteenä on vielä laastarin liima-aines, jota jää sukkien pohjaan että jatkossa sukissa on "nastat" ilman laastariakin.

Tulee taatusti halvemmaksi kuin käden lastoittaminen.

Uudempi ja vanhempi

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi