Palovamma

Seppo Jyrkinen, 17.12.2006 (alk. 10.3.2013)

Jos lievän palovamman voitelee kymmenen sekunnin sisällä, ihoa ei lainkaan ala kirvellä. Tunti vamman jälkeen on jo myöhäistä.

Tiedän kokemuksesta; olen "testannut" asiaa kymmenkunta kertaa.

Palovamman voitelu välittömästi

Tällä artikkelilla en ota kantaa palovammojen hoitoon, vaan ainostaan kirvelyn ehkäisyyn.

Itse opin nopean hoidon muutama vuosikymmen takaperin elävän elämän kautta.

Olin tekemässä pyttipannua tuhdilla valurautaisella pannulla. Sellaisella isoäidin mallisella, jossa kahvakin on terästä ja kuumenee käytössä.

Tuli sitten tehtyä jotain muutakin siinä sivussa ja ...keles, kun alkoivat makkaranpalat kärytä. Tartuin kahvaan siirtääkseni pannun levyltä - ja sain lisää äänekästä valittamisen aihetta kun poltin kämmeneni.

Olin samana päivänä ostanut varoiksi yleisvoidetta, joka ohjeen mukaan sopii lähes kaikkeen paarman puremista ihon hiertymiin. Ei muuta kuin tuubi auki ja voidetta sormille. Sitten nauttimaan ateriaa vasemmalla kädellä.

Kirvelevä palovamma

Seuraavan päivänä totesin vain yhtä sormeani kirvelevän. Arka kohta ei kuitenkaan ollut se osa kättä, jolla olin tarttunut kuumaan pannuun, vaan nimettömän sisäsyrjä. No, olihan sekin kahvaa koskettanut, mutta hyvin vienosti. Niin vienosti, että en älynnyt levittää siihen kohtaan voidetta.

Palovamma rakkulan kera

Testasin ideaani jälleen kerran. Loiskautin maksanpaloja kiehuvaan rasvaan joka kiitti ja antoi takaisin.

Laitoin tavallista kosteusvoidetta palovammakohtaan n 20 sekunnin sisään sen synnystä. Aluksi kirveli, mutta tunnin, kahden jälkeen oli jäljellä pelkkä jomotus.

Kuvan ottohetkellä n 12 tuntia myöhemmin 2,5cm mittainen vamma on täysin kivuton. Pientä rakkulaa näkyy punoittavan alueen reunalla.

Nopean voitelun edut olen todennut useammin kuin kerran ja se toimii, sanovat terveydenhoitoalan ihmiset mitä tahansa. Sitä "empiiristä tutkimusta" kun piisaa omasta takaa riittävästi!

Uudempi ja vanhempi

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi