Puurokattila

Seppo Jyrkinen, 15.12.2014

Jokaisen keittiöstä löytyy välineet sellaiseen puurokattilaan, jossa puuro ei pala pohjaan - eikä tarvitse vahtia. Kaksi kattilaa sisäkkän ja vettä väliin!

Vanhan kattilan "uudelleenlämmitys"

Mannapuuro on ihan ok. Varsinkin, jos suuta saa vain vajavaisesti auki viisaudenhampaan poiston jälkimainingeissa.

Se on kuitenkin erittäin herkästi pohjaan palavaa eikä se kärähtäneen makukaan oikein istu minun suuhuni. En myöskään kaipaa putsata kattilaa teräsvillalla tai raskailla kemikaaleilla.

Malli SA-INT

Armeijalla on - varmaan jo Napoleonin sotien aikaan keksitty - ratkaisu tähänkin ongelmaan: soppatykki, joka toimii vesihauteella. Kaupoissakin on jonkinlaisia ratkaisuja olemassaan, mutta jokaisen omasta kaapista löytyvät valmiit työkalut.

Kokeilin ensin alumiinivuokaa kattilan pohjalla, sitten kahta erikokoista kattilaa sisäkkäin. Vettä pärskyi helposti puuron puolelle, tai sitten se loppui kokonaan.

Toimiva puurokattila

Parhaaksi totesin kattilan ja kasarin yhdistelmän. Tarvitaan sisäkkäin asetettavat

2,5 litran kattila, ja

1,5 litran kasari.

Isompaan kattilaan sopivasti vettä ja kasari reunan varaan "roikkumaan" ettei kosketa pohjaa. Asiaa auttaa, jos pienemmässä kattilassa yläreuna on voimakkaasti kantattu, reilulla "huulella", ja isommassa yläreuna on sekin jyrkkä.

Kattila & kasari. Kokeiluitteni kolmas versio toimi parhaiten.

Mannapuuron - perinteiset tai suklaapuurot - ainekset kattilaan ja sitten voikin mennä tietsikan ääreen. Keittoaika on näet aika pitkä, noin puoli tuntia, mutta pohjaanpalamisen vaaraa ei ole. Välillä saattaa joutua lisäämään vettä isompaan kattilaan, jotta pienempi kelluisi koko ajan vesihauteessa. Liian suuri vesimäärä aikaansaa roiskimista.

Lopputulos on todellakin onnistunut. Puurossa ei ole palaneen makua ja kattilan pesu onnistuu ilman teräsvillaa.

Kolme eri koetta

Edellisen lisäksi testasin kaksi muutakin tapaa:

Alumiinivuoka vedessä kattilan pohjalla; vesimäärän vahtiminen oli ongelma
Kaurapuuron keittoa kahdella kattilalla; vesimäärä tässäkin ongelma

Uudempi ja vanhempi

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi