Suonenveto

Seppo Jyrkinen, 29.6.2008

Maate mennessä sukat jalkaan varsinkin, jos tykkää nukkua hieman viileässä jossa uni tulee makoisasti. Ja kivun iskiessä vatkaamista tai varovaista tassuttelua lämpimällä lattialla.

Lihaskramppi nimeltä "suonenveto"

Minun kramppini iskee oikean jalan varpaisiin ja yleensä yöaikaan. Keskimmäinen varvas ja etuvarvas etenkin alkavat vetäytyä kasaan. Kipu on joskus niin paha, että joudun ottamaan sormilla varpaista kiinni ja pitämään väkisin oikosessa.

Makuuhuoneen viileys lisää kramppiherkkyyttä mikä näkyy syksyisin ja keväisin, kun tykkään nukkua ikkuna raollaan. Joskus viileys lipsahtaa kylmän puolelle.

Ehkäisy

Mikäli syynä on - kuten usein taitaa olla - suolan puute, niin suolakurkkujen popsimen saattaisi auttaa. Vaan kun väittävät, että suola olisi myrkkyä. Tosin ihmiset ovat yksilöitä.

Maate mentäessä sukat jalkaan. Sukat ehkäisevät sekä suonenvetoa että helpottavat nukkumista. Peite vastaavasti saa olla hieman ohuempi.

Jalkaterä tai jalkapohja tuntuu muutenkin olevan herkkä kaatamaan ihmisen terveystasapainon. Märät ja kylmät jalat on varma keino flunssan hankkimiseen.

Ensiapu suonenvetoon

Vaan entäs sitten kun se iskee?

Sormilla kiinni ottaminen ja varpaiden oikaiseminen väkisin toimii joskus. Pohkeen hoidossa tämä on ainoa tuntemani keino.

Hyvin lievissä tapauksissa on auttanut, että nousen seisomaan yhden jalan varaan. Nostelen toistuvasti kantapäätä lattiasta jolloin koko ruumiin paino on aina hetkellisesti jalkaterän päällä. Muutama minuutti keinuvaa liikettä auttaa. Ehdottomasti lattiamaton päällä, ei kylmällä lattialla.

Pahoissa tapauksissa olen päässyt ongelmasta eroon jalkaani vatkaamalla. Otan oven pielestä kiinni, rentoutan jalkateräni tietoisesti ja vetkutan ja hetkutan sitä kuin se olisi keittiövispilä. Taajuus 2-3 edestakaista liikettä sekunnissa, muutaman minuutin ajan.

Uudempi ja vanhempi

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi