Hullun lehmän tauti

Seppo Jyrkinen, 09.08.2015 (alk. 16.12.2001)

Onko suhteellisuudentaju kadonnut kirkuvien lehtiotsikoiden alle?

Oman aikansa skandaalimarkkinointia.

Kun kansa nautti hysteriasta

Suomessa kuolee vuosittain parisen tuhatta ihmistä sekä alkoholiin, että tupakkaan, tapaturmiin menehtyy samoin parisen tuhatta, itsemurhiin lähes tuhat, liikenteessä menee puolisen tuhatta ja AIDSiinkin kuolee muutama.

Hullun lehmän tauti ei ole tappanut yhtään ihmistä. Se on mitättömämpi kuin arkipäiväiset salmonella, listeria ja ehec, jotka joka vuosi sentään muutaman vievät. Suomessa on tutkittu 22.000 nautaa ja yhdestä löytyi tauti. Jos teurastetaan 22.000 sairaalaan vietyä ihmistä, niin taatusti löytyy useampia sairaita kuin yksi. Uskaltaisiko sanoa, että lehmät ovat ihmistä terveempiä.

Eläintauteja on ollut maailmassa kauan ennen ihmissuvun syntymää. Niitä oli jo hirmuliskojen aikaan Jura-kaudella. Vaan jos jättää lehmästä aivot syömättä, tietää olevansa melkoisen turvassa BSE :ltä. Tai ainakin keittää ne ennen ateriaa.

Ei ihme, että lihakauppias Lappeenrannan kauppahallissa hieman hymyili, kun suurta julistusta seuranneena lauantaiaamuna kävin ostamassa karjalan paistiini lammasta, possua ja hullun lehmän lihaa.

Olisikohan syytä hoitaa eläintaudit eläintauteina ja jättää suuret tunteet Kauniisiin ja rohkeisiin? Kun on tuo joukkopsykoosi pahanlainen aivosairaus sekin.

BSE - poimintoja

"... hullun lehmän tauti leviää Euroopassa ..."

"... BSE -epäillyn naudan tauti varmistui: hullun lehmän tauti ..."

"... Hullun lehmän tauti johti verenluovutusrajoituksiin pitkään Britanniassa oleskelleille ..."

"... BSE -tauti aiheutti naudanlihan kulutuksessa merkittävän kuopan ..."

"... Hysteria BSE -taudin suhteen tulee kalliiksi ..."

"... ensimmäinen hullun lehmän tauti tapaus nosti Kärsämäen otsikoihin ..."

Shokkiotsikko myy - mutta kannattaako siitä maksaa? Samaan sarjaan kun kuuluvat lintuinfluenssat ja sikainfluenssat ja...
 
Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Etelä-Saimaassa 16.12.2001

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi