Ikkunan reunaviivan leveyden muuttaminen

Seppo Jyrkinen, 11.8.2017
Linux Ubuntu 14.04 LTS ja Flashback
Tietokoneikkunan kokoa muutettaessa sen oikeasta reunaviivasta tulisi saada ote hiiren avulla. Viivan leveys on oletusarvoisesti vain 1px ja monessa näytössä 1px on 0,2-0,3 mm suuruusluokassa. Näin kapeasta viivasta on vaikea saada otetta ja ikkunan koon muuttaminen on joskus hermoja raastavaa ja jännetuppitulehdusta voimistavaa.
Reunaviivan leveyden muutos on helppo, joskin huolellisuutta vaativa, operaatio.

Ikkunan leveyden säätö

Alla esimerkki, jonka ohjeilla saat muutettua "tehdasasetuksena" olevan 1px reunukset arvoon 5px; omalla näytölläni tämä tarkoittaa 1mm levyistä viivaa. Arvon voi asettaa isommaksikin. Muutoksen jälkeen niin tekstinkäsittelyohjelmien kuin selaimien ja kaikkien muidenkin reunaviiva on leveämpi ja ikkunoiden koon muuttaminen on vaivatonta.

Ohjeet ovat Aapiskukko -tasoa (Linux for dummies) eivätkä edellytä sinulta "osaamista", mutta kylläkin tarkkuutta ohjeiden noudattamisessa.

Tarvitset pääkäyttäjän salasanan. Ohjelmat ovat Pääte ja Nano, jotka ovat vakiona Ubuntussa.

Pääte -ohjelma avautuu pienehköön laatikkoon. Sen kokoa voit leventää, mutta mikäli näytön leveys ei kuitenkaan riitä, niin ohjelma rivittää tekstin automaattisesti alemmalle riville. Eli ENTER nappulaa ei pidä käyttää rivinvaihtoon.

Esimerkissä käytetyt merkinnät

näytöllä olevaa tekstiä luettavaksi
tämän tekstin sinä kirjoitat
 ESC ja ENTER nappuloita klikkailtavaksi.

Ikkunan reunuksen säätö

Pääte -ohjelman käynnistys

Klikkaile: Sovellukset => Apuohjelmat => Pääte

Esiin tulee pelikortin kokoinen tumma laatikko, jonka ylimmällä rivillä lukee jotakin tällaista: mieite@Omatietokone:~$ ja perässä välkkyvä kursori. Sinulla on eri tekstit "mieite" ja "Omatietokone" tekstien tilalla.

Hakemiston juureen meno

Kirjoita cd /usr/share/themes/Ambiance/metacity-1 ja ENTER perään, jonka jälkeen päädyt oikeaan paikkaan. Oheisessa rimpsussa on vain yksi välilyönti cd:n jälkeen ja yksi iso A-kirjain.

Tiedoston avaaminen Nano editoriin

Tiedoston muokkaamisessa Nano editorilla tarvitset pääkäyttäjävaltuudet, jotka saat ohjelman käynnistyksen yhteydessä:

"sudo" tarkoittaa, että haet pääkäyttäjäoikeuksia
"nano" käynnistää Nano editorin
"metacity-theme-1.xml" on tiedosto, jota tulet muokkaamaan.

Kirjoita sudo nano metacity-theme-1.xml ja ENTER perään.

Ohjelma kysyy pääkäyttäjän salasanaa. Kirjoita salasana ja paina ENTER nappulaa, vaikka salasana ei näykään ruudulla.

Muutos Nanolla

Siirry nuolta näppäilemällä riville jossa lukee right-width ja edelleen lainausmerkkien välissä olevan lukuarvon 1 kohdalle, johon kursori jää välkkymään ja sitten rauhoittuu.

Korvaa 1 arvolla 5

Paina CONTROL pohjaan ja näppää o -kirjainta. Esiin tulee maininta kirjoitettavasta tiedostosta eli siitä jota olet juuri muuttamassa.

Paina ENTER ja tulee ilmoitus [ Kirjoitettu 533 riviä ] ja muutos on tehty sekä tallennettu.

Sammuta Nano & Pääte vasemmasta ylänurkasta ja vahvista Sulje pääte Samalla pääkäyttäjän oikeudet poistuvat.

Muutoksen jälkeen

Muutos tulee näkyviin koneen boottauksen jälkeen. Jonkun mielestä leveä viiva on ruma, mutta minä kehotan katsomaan vessan peilistä, että mikä on ruma. Tietokone on työkalu!

Yllä oleva kuva on "luonnossa" noin 155mm leveä.

Ongelmatilanteet

Kun homma menee pieleen - ja aika helposti se menee - niin sammuta Pääte vasemmasta ylänurkasta ja Nano sammuu samalla. Aloita alusta.

Virheet ovat vaarallisia, sillä ohjelma ei pohdi sitä, onko käskysi järkevä vaiko ei. Jos tallennat vahingossa 51 niin oikeassa reunassa on sen jälkeen 51 pixelin (jopa 1 cm) levyinen reunus. Toki siitä saa helposti otteen!

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi