TeliaSonera Finland Oyj:n laskutus

Seppo Jyrkinen, 28.2.2009

Yli 90 vuotiaan tätini jouduttua pysyvään laitoshoitoon, sain lopetettua TeliaSonera Oyj:n puhelinliittymän vasta puolen vuoden, useiden irtisanomisten, kymmenkunnan karhukirjeen ja perintätoimiston kierroksen jälkeen.

TeliaSoneran liittymän irtisanominen

Tätini jouduttua pysyvästi laitoshoitoon irtisanoin hänen puhelinliittymänsä helmikuussa. Käytin normaalia palautelomaketta, koska en löytänyt TeliaSoneran kotisivuilta puhelinliittymän irtisanomiseen tarkoitettua lomaketta.

Sain vahvistuksen samantien: "Kiitos yhteydenotostasi, asiakaspalvelumme on vastaanottanut viestisi."

Laskutus jatkuu...

Kuukausi irtisanomisen jälkeen pankki maksoi puhelinlaskun suoraveloituksen kautta. Luulin, että nyt ollaan sujut. Vaan luulo ei ole tiedon väärti.

TeliaSonera Finland Oyj laittoi tädilleni irtisanomisen jälkeistä aikaa koskevan puhelinlaskun. Kun en sitä maksanut, tuli maksukehotus.

Toinen irtisanominen - paperilla

Ehkä hiukan kornia, että teleyhtiön kanssa pitäisi asioida paperikirjeillä, mutta niin se vaan on. Kauan eläköön telekommunikaatio! Lähetin perinteisen paperikirjeen TeliaSonera Finland Oyj:lle jossa vahvistin tätini liittymän irtisanomisen.

Aivan kuin olisin asioinut tiiliseinän kanssa. TeliaSonera Finland Oyj laittoi tädilleni maksukehotuksen.

Irtisanominen hyväksytään 4 kk jälkeen

Sitten löysin tätini asunnolta kolme kirjettä:

Irtisanomisvahvistus. Sen mukaan purku suoritetaan 15.9.2008. Olin kuitenkin irtisanonut liittymän jo helmikuussa ja uudestaan paperikirjeellä 2.5.2008 eli aikaa oli mennyt kuukausitolkulla.

Perintäilmoitus jossa lasku uhattiin jättää Sergel Oy:lle.

Puhelinlasku koskien aikaa 1.7. - 31.8.2008.

Ja 90-vuotiaan mummon rumba jatkuu

Edellisten jälkeen tuli uusi maksukehotus. Katsoin aiheelliseksi laittaa vielä yhden palautteen teleyhtiölle - paperilla. Vaan ei auttanut sekään.

Wanhaa waltion wirastoa eivät kansalaiset komenna!

Tätini asunnolle ilmestyi maksukehotus, perintätoimiston ukaasi, yksi puhelinlasku ja liittymän purkuilmoitus. Tämä purkuilmoitus oli sikälis jännä asia, että TeliaSonera oli kaksi kuukautta aiemmin ilmoittanut purkavansa liittymän ja nyt se teki sen toistamiseen.

Laitoin perintätoimisto Sergel Oy:lle paperikirjeen. Ei auttanut. Jälleen automaatin printtaama maksuvaatimus. Maininnalla "...mahdollinen oikeuskäsittely aiheuttaa Teille huomattavat oikeudenkäyntikulut ja luottohäiriömerkinnän."

Onko 90-vuotias asiakas bulkkitavaraa?

Tietokoneistettu asioiden hoitaminen on hyvä idea, mutta jos se ohjelma ei ole asiantuntevasti laadittu, niin Franz Kafkan maailma on oitis läsnä. Allekirjoittaneelle tämä ei ollut ensimmäinen kerta.

Asiakkaiden kohtelu bulkkina näkyi siinä, että tädilleni lähetetyt kirjeet olivat ilmiselvästi automaatin kirjoittamia. Yli 90-vuotiaalle vanhukselle osoitetuissa kymmenessä kirjeessä:

esitettiin mekaanisesti maksuvaatimus

painotettiin kustannuksia

ei mitenkään noteerattu ensimmäistä irtisanomisilmoitusta

Puolen vuoden prosessi päättyi

Lopulta tuli ensimmäinen viesti TeliaSoneralta, jonka tunnistin ihmisen tekemäksi. Siinä yritys ilmoitti luopuvansa vaateistaan ja kustantavansa myös Sergelin kulut. Perusteluna omalle menettelylleen TeliaSonera ilmoitti, että

a) palautelomakkeeseen ei vastata ja että siitä on kerrottu TeliaSoneran kotisivuilla

Oma toteamukseni: Olin tehnyt irtisanomisilmoituksen enkä ollut pyytänyt TeliaSoneraa vastaamaan mihinkään.

b) irtisanominen edellyttää kirjallista allekirjoitusta.

Oma toteamukseni: Minun viestini saatuaan TeliaSonera oli ollut tietoinen siitä, että halusin katkaista liittymän. Koska se halusi irtisanomisen kirjallisesti, niin sillä oli velvoite informoida minua menettelytavasta.

TeliaSonera Finland Oyj ja yhteiskuntavastuu

On syytä kysyä kriittisesti, että mikä on TeliaSoneran yhteiskuntavastuu?

Löysin aikoinani TeliaSonera Oyj:n kotisivuilta kuvauksen siitä, mitä yrityksen yhteiskuntavastuu (yritysvastuu, vastuullisuus, vastuullinen yritys tms) tarkoittaa. - Täytyy sanoa, että maailmaan mahtuu paljon kauniita sanoja.

Montako avutonta vanhusta maksaa turhia maksuja automaattisen maksuautomaatin kautta? Varsinkin laitokseen joutuneita on helppo rahastaa. Jos puhelinta ei käytetä puoleen vuoteen ja tilaaja on yli 90-vuotias, niin pitäisi hälytyskellojen soida laskuttajan omassakin päässä. Jossain kohtaa näet kulkee normaalin yritystoiminnan ja hädänalaisen hyväksikäytön välinen raja.
 
Kaikkea ei ole syytä niellä!

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi