Ikäihmisten tietotekniikka

Seppo Jyrkinen, 13.7.2013 (alk. 28.5.2013)

Me tarvitsemme tietokoneen, jota "ei päivitetä koskaan".

Ajatuksena on, että jokainen kansalainen voisi ikääntymisestään huolimatta asua kotonaan nykyistä pitempään ennen laitoskierrettä. Kehittynyt teknologia antaa tähän mahdollisuuden, mutta ohjelmien jatkuva muuttuminen heikentää ikäihmisten mahdollisuuksia tietotekniikan käyttämiseen.

Tietotekniikka tarjoaa parempaa elämänlaatua

Riippumatta siitä, minkä ikäinen olet, tämä asia koskettaa sinua varsin kipeästi. Aikanaan.

Omassa kodissaan asumisen inhimilliset arvot ovat todella suuret, vaikkakaan niitä ei voi rahaksi muuttaa. Tosin jokainen voi omalta kohdaltaan arvioida, että millaista maksua vastaan lähtisi pois kotoaan ja siirtyisi vanhainkotiin asumaan. Riittäisikö se 15% tuloista mikä jää pienituloiselle vanhukselle käteen kun valtaosa eläkkeestä pidätetään laitosmaksuihin? Eli 700€ eläkettä saavalle 105€ kuukaudessa "omaa rahaa".

Yhteiskunnan säästöt

Mitä maksaa laitoshoito ja mitä kotihoito? Kotona olevan vanhuksen luona käy kotihoitaja kerran päivässä, mutta muut kulut, esimerkiksi lääkäripalvelut, ovat periaatteessa samat, on vanhus sitten kotona tai laitoksessa.

Tänä päivänä 70-74 vuotiaitten ikäryhmä on n 200.000 ihmistä, mutta 2030 se on noin 330.000 ihmistä. Eli keskiarvona 66.000 ihmistä kukin vuosiluokka.

Laitoshoidon kulut ovat suuruusluokkaa 170€/vrk ja kotihoidon käynti maksaa 50€/kerta. Mikäli laitospäivä korvataan yhdellä kotikäynnillä, säästö on 120€/vrk. Vuosiluokan ollessa 66.000 henkeä, tarjolla on melkoinen säästö: 365 x 120€/vrk x 66.000 = 2,9 miljardia euroa.

Siis yhtä vuosiluokkaa ja yhtä vuotta kohti. Todellisuus ei ole näin yksinkertainen, sillä kaikki eivät päädy laitokseen, mutta laskelma kertoo, että kyse on todella suurista rahamääristä.

Tietotekniikan mahdollisuudet ja ongelmat

Hyvin toimiva tietotekniikka tarjoaa suunnattoman avun ikäihmisten arkipäivään. Lääkkeiden otto, omatoiminen ja ohjattu päivittäisterveyden tarkkailu, yhteydenpito omaisiin videokameran välityksellä, asunnon turvallisuuden valvonta, ostoskassin tilaaminen, kroonisten sairauksien jatkuva seuranta ja paljon muuta.

Tuo kaikki on tarjolla, mutta ohjelmien jatkuvat päivitykset estävät sen tehokkaan toteutumisen. On absurdia olettaa, että yli 70 vuotiaat alkaisivat opetella uudestaan tietokoneen käyttöä. Kuitenkin, jos ihminen haluaa pitää tietoturvansa ajan tasalla, hänen on pakko vaihtaa selaimensa uudempaan ja aika ajoin myös käyttöjärjestelmä on uusittava.

Jo pelkästään lähimuistin heikkeneminen, joka on ikäihmisillä normaalia, tekee tämän monen kohdalla mahdottomaksi. Ja on ymmärrettävää, että harva ihminen haluaa olla tietotekniikan pompoteltavana.

Tietotekniset tarpeet

Tavallinen eläkeläinen (ja aika moni muukin) tarvitsee stabiilia tietotekniikkaa. Että tietokone on samannäköinen ja toimii samalla tavalla 30 vuotta putkeensa.

Riittää, kun kertaalleen opettelee käyttöjärjestelmän perustoiminnot, tekstinkäsittelyn, selaimen ja sähköpostin. Sen sijaan twittereitten uudet versiot sun muut uudet "ominaisuudet" voi jättää nuorempien sukupolvien riesaksi.

Ohjelmia portaittain

Vuonna 2015 käyttöön otetun ikäihmisten tietokoneen ohjelmineen tulee olla saman näköinen ja toimia samalla tavalla 30 vuotta putkeensa, aina vuoteen 2045 asti. Vuonna 2020 tietotekniikka on jo hieman erilaista, joten sinä vuonna käyttöön otettu tietokone säilyisi toiminnoiltaan muuttumattomana vuoteen 2050 asti.

Eli viiden vuoden välein jäädytetään ohjelmien ulkonäkö "loppuelämän ajaksi". Tietoturvapäivityksiä toki tulee tehdä, mutta se tapahtuu taustalla eikä se vaikuta käyttäjään millään lailla.

Siis ei tehdä uusia ohjelmia, vaan ainoastaan jätetään muutokset tekemättä.

Yhteiskunnan mahdollisuudet

Julkisella vallalla on mahdollisuus säätää miljardi poikineen. Riittää, että jokin viranomainen vakioi eläkeläisille tarkoitetun tietokoneen käyttöliittymän ja rajallisen ohjelmaryhmän. Periaatteella "elinikäinen takuu". Jos joku haluaa lisukkeita, niin ne hän voi hankkia omatoimisesti.

Pohjana voi olla Linux, Windows tai mikä tahansa, kunhan valmistaja vain vastaa siitä, että ohjelmat ovat samanlaisia seuraavat 30 vuotta. Teknisesti tämä on yksinkertaista ja lisäksi hirvittävän halpaa.

Vaan kuinka saisi valtiovallan havahtumaan asiaan, kun pitäisi astua Microsoftin & Co ylläpitämän rahastusmekanismin varpaille. Saattaa nimittäin olla niin, että eläkeläisten lisäksi moni muukin kysyisi itseltään, että miksi oikeastaan tietokonetta pitäisi jatkuvasti päivittää?

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi