Viemärin avaaminen

Seppo Jyrkinen, 2008 (alk. 2007)

Tukkeutunut keittiöviemäri on arkipäivän asia. Kahvinporot ja ruuantähteet laittavat sen aika-ajoin tukkoon. Viemäritukos aukeaa yllättävän hyvin aineella nimeltä "etikka".

Viemäritukos - etikka auttaa

Laskin reilusti kuumaa vettä viemäriin, sitten puoli litraa etikkaa ja kraanasta kuumaa vettä perään. Tarkoituksenani oli kastella vaakaviemärin sisäpuoli kokonaan etikkavedellä. Myös "katto", ei pelkästään putken pohjaa.

Tunnin päästä taas puoli litraa etikka ja kuumaa vettä hitunen, että vesilukko tyhjeni etikasta. Ja tulppasin aukot, ettei etikanhaju täyttäisi kämppää. Tunnin odotuksen jälkeen putsasin viemärin etikasta kuumalla vedellä.

Illalla kaadoin loput puoli litraa etikkaa viemäriin, juomalasillinen vettä ja annoin seisoa yli yön. Aamulla kuumaa vettä.

Nyt viemäri alkoi toimia. Ongelmat katosivat useammaksi vuodeksi, joskaan eivät pysyvästi.

Viemärin avaaminen kemikaaleilla

Kaupoista löytyvistä kemikaaleista minulla on yksinomaan huonoja kokemuksia. Olen kokeillut 3-4 eri ainetta yhteensä yli kymmenen litraa samanlaisin tuloksin: yksikään ei avannut viemäriä. Tosin eivät sitä tukkineetkaan. Eli vaikuttivat hyvin neutraalisti putkiston toimintaan. Kuin puhdas vesi.

Kemikaaleihin nähden etikka on ylivoimaista ainetta.

Keittiöaltaan viemäri

Tiskipöydän alla on muoviputkihässäkkä hajulukkoineen. Sen jälkeen on 50 cm nousuputki joka katoaa lattian läpi. Lattian alla viemäri kulkee muutaman metrin liki vaakasuorassa kunnes liittyy suurempaan putkeen.

Viemärin tukkeutuminen tarkoittaa yleensä hajulukon tukkeutumista. Sen avaaminen auttaa useimmiten.

Joskus on paikallaan purkaa koko hässäkkä ja kaapia limat pois. Pienetkin limamäärät saattavat joskus aiheuttaa vedelle isoja virtausongelmia.

Viemäritukos syvällä putkistossa

Putkistossa kovettuva rasva on vaikeampi ongelma. Tiskialtaaseen kaadettu joulukinkun rasva etenee pitkälle viemäriin ja jäähtyessään kovettuu putkiston sisäpinnalle. Rasvan pinnalle kun tarttuu vielä ruuantähteitä, niin kosteutta ja lämpöä kaipaavat bakteerit oikein rakastavat sitä. Vanhassa talossa voi 5 cm teräsputken keskellä olla 5 mm reikä.

Kylpyhuoneissa pitkät hiukset ovat yleinen riesa. Omakotitalon yläkerrassa sattui kerran ikävä vesivahinko, kun viemäriin kertyneet puolimetriset hiukset olivat tukkineet viemärin. Ja asukas ei ajoissa huolestunut siitä, että viemäri ei vedä vaan vesi jää suihkun lattialle lillimään. Ja pääsi rakenteisiin tullen lopulta alakerran sisäkatosta lävitse.

Putken puhdistaminen - putkirassi auttaa

Putkimiehiltä löytyy "porakoneita", joissa taipuisa varsi ropelin kanssa. Sillä saa kaavittua töhnät pois mekaanisesti ja se on kemikaaleja tehokkaampi.

Minä tein "painepesurin" suihkuletkuista jonka liitin keittiökraanan liitäntään ja toisen pään supistin suuttimeksi. Nailonletkun sain menemään viemäriputkeen metrin pituudelta 90 asteen mutkasta huolimatta.

Suora vesisuihku pyyhkii pois kuuman veden löyhentämät limaklöntit vaakaviemäristä. On tehokas metrin pituudelta, hyvällä "suuttimella" siivoaa pitemmältäkin matkalta. Sen sijaan umpitukkeessa olevaa viemäriä sillä ei voi avata koska vesisuihkun voima katoaa heti, kun suuaukko joutuu veden alle.

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi