Ydinvoiman vaarallisuus vs tavallinen elämä

Seppo Jyrkinen, 16.09.2014

Sähköenergiaa on tuotettu ydinvoimalla reilut 50 vuotta, mikä on vaatinut ehkä 5.000 ihmisen hengen. Tavallisen ihmisen tavallinen elämä - tupakka ja alkoholi - ovat samana aikana vaatineet liki 500.000.000 ihmishenkeä.

Tavallisen elämän valinnat ovat 100.000 kertaa ydinvoimaa vaarallisempia.

Tavallisen elämän vaarat

Nautintoaineiksi kutsutut tupakka ja alkoholi:

Tupakka tappaa 6 miljoonaa ihmistä vuodessa, eli 50 vuoden aikana noin 300 miljoonaa (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs339/en/)

Alkoholi tappaa 3,3 miljoonaa ihmistä vuodessa, 50 vuoden aikana noin 165 miljoonaa (http://www.who.int/gho/alcohol/en/)

Tupakka ja alkoholi tappavat vajaat 10 miljoonaa ihmistä joka vuosi ja määrä on kasvussa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että toisessa maailmansodassa menehtyi noin 60 miljoonaa ihmistä.

Ydinvoimalaonnettomuudet

Onnettomuudet ydinvoimalaitosten historian aikana:

Tsernobylin uhriluku ajan saatossa tulee olemaan ehkä 4.000 ihmistä (http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2005/pr38/en/index.html)

Three Mile Islandin onnettomuudessa ei kukaan kuollut. Fukushimassa noin 20.000 ihmistä menehtyi maanjäristyksen aiheuttamaan tsunamiin, mutta radioaktiiviseen säteilyyn ei kuollut ketään.

Lisäksi ydinvoimaloissa on 50 vuoden aikana sattunut puolenkymmentä pienempää onnettomuutta, joissa ketään ei ole menehtynyt. Tosin Neuvostoliitossa tapahtuneista onnettomuuksista kaikkia tietoja ei välttämättä ole julkaistu. Sotilaallisissa laitoksissa, jätteenkäsittelylaitoksissa ja muissa laitoksissa sen sijaan ihmishenkiä on menetetty, pahimpana Kystymin onnettomuus 1957.

Ydinvoimalaonnettomuuksien keskimääräinen saldo 50 vuoden ajalta on noin 80 ihmishenkeä vuodessa.

Vertailu

Tavallisten ihmisten vapaaehtoiset arkipäivän valinnat, tupakka ja alkoholi, ovat tappaneet 465 miljoonaa ihmistä 50 vuoden aikana. Ydinvoimalaonnettomuuksissa on samana aikana kuollut noin 4.000 ihmistä. Suhde 465.000.000/4.000 = 116.000.

Tavallisen ihmisen tavallinen elämä on yli 100.000 kertaa ydinvoimaa vaarallisempaa.

Laskelmassa on huomioitu kaikki ydinvoimaonnettomuudet 50 vuoden ajalta (1964 alkaen), jolloin ydinvoimaloita on ollut käytössä. Onnettomuudet painottuvat voimakkaasti vanhaan itäblokkiin.

Tavallisen ihmisen arkipäivän valinnoista on mukana vain kaksi tuhoisinta. Arkipäivän tappajia ovat myös epäterveelliset ruokailutottumukset, sokerilimut, liikkumattomuus, liikenneonnettomuudet, huumausaineet ja useat muut. Näiden huomioon ottaminen muuttaisi suhdelukua suuremmaksi ja väestömuutosten huomiointi puolestaan pienemmäksi. Suuruusluokka kuitenkin säilyy.

Painotettakoon vielä, että kyseessä on matemaattinen laskelma, ei mielipide. Mielipide on se, kun nimetään ydinvoima vaaralliseksi tai turvalliseksi. Sellaista tässä artikkelissa ei kuitenkaan ole tehty.

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi